fbpx

5 tips om te besparen mét hoogwaardig HRM

Auteur: Floor Hendriks | Published on: woensdag 15 februari 2023 | Last updated on: woensdag 15 februari 2023

besparen op hrm kosten

Door hoge inflatie en de gestegen energie- en grondstofprijzen letten bedrijven in 2023 extra op hun uitgaven. Tegelijkertijd blijft goede selectie en ontwikkeling van medewerkers ook essentieel. Wie hiervoor HR-tools zoals online tests en vragenlijsten benut, kan mogelijk efficiënter werken door ze te bundelen op één platform. Zo kun je kwaliteit behouden en hetzelfde blijven doen met minder geld of meer doen met hetzelfde budget. Let dan zeker op deze vijf aandachtspunten.

Hoe besparen bedrijven?

Door de gestegen kosten kijkt ongeveer 60 procent van de bedrijven dit jaar hoe zij kunnen besparen, toont dit onderzoek van HR-dienstverlener Acerta onder 1.200 werkgevers. Vooral de energiekosten worden goed in de gaten gehouden (41 procent) en waar nodig wordt er bezuinigd op het verbruik. Ook de personeelskosten worden tegen het licht gehouden (18 procent), maar daar zijn werkgevers wel voorzichtig mee omdat dit direct ten koste kan gaan van de slagkracht op de arbeidsmarkt. Terwijl de personeelsschaarste – ook tijdens en na deze ‘tegenwind’ – groot blijft in veel sectoren, vooral door de aanhoudende uitstroom van oudere werknemers de komende jaren.

Verder geeft 90 procent van de bedrijven aan dat kostenbesparingen op energie, overige grondstoffen en loonkosten ‘niet mogelijk’ zijn. Daarom verwacht een grote meerderheid prijsverhogingen door te voeren, maar slechts 13 procent verwacht dat dit hun stijgende kosten afdekt, toont dit onderzoek van de Van Lanschot bank. Dit onderzoek laat ook zien dat bedrijven niet gaan bezuinigen op innovaties omdat ze die juist heel hard nodig hebben.

Besparen én groeien door digitalisering

Digitalisering en andere innovaties zijn ook belangrijk om efficiënter en effectiever te werken en om productiever te zijn. Op die manier kon Shell in drie jaar miljarden besparen. Maar dit kan ook op kleinere schaal. De digitale transformatie is niet voor niets in gang gezet. Daarbij staat het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen centraal. Feitelijk hebben we het hier over de Vierde Industriële Revolutie (ook wel: Industrie 4.0) die nu gaande is en die grote (positieve) impact heeft op bedrijven en organisaties. Het maakt flinke besparingen mogelijk, maar ook verduurzaming en grotere productiviteit. Want hierbij gaan technologie, verduurzaming en efficiency hand in hand en dat verandert de werk- en productieprocessen van bedrijven tot in de kern. Daarom wordt het een nieuwe industriële revolutie genoemd. En die biedt grote kansen waarop bedrijven ook niet willen beknibbelen.

En dan heeft de coronapandemie ook al een belangrijke besparingsbron opgeleverd. Doordat we meer hybride zijn gaan werken (op kantoor én vaker thuis) – maar nu omdat we het wíllen – worden ook grote besparingen gerealiseerd. Zo besparen bedrijven gemiddeld €10.000 per werknemer. Ook dit onderzoek van de accountants van PricewaterhouseCoopers (PwC) laat zien dat deze voordelen van meer thuiswerken aanzienlijk zijn. “Werkgevers besparen vooral op de huur van kantoorruimte. Voor werknemers tellen vooral de bezuinigen op het woon-werkverkeer”, aldus PwC. En minder woon-werkverkeer zorgt ook weer voor minder files, CO2-uitstoot, ongelukken en minder investeringen in de infrastructuur. Dus ook daar liggen kansen. Wel vraagt hybride werken ook om anders leidinggeven.

Meer efficiency door gebundelde inkoop

Als we kijken naar andere gebieden waar organisaties besparingen kunnen realiseren (en andere voordelen kunnen behalen) dan is een belangrijke stap het bundelen van inkooppakketen. Dit zorgt voor grotere doelmatigheid én effectiviteit, volgens de kennisbank House of Control van adviesorganisatie Improven. Op het gebied van HRM en online tools – ook weer innovatie door digitalisering – liggen daar grote kansen. Waar moet je dan op letten? Dit zijn vijf belangrijke aandachtspunten.

Digitale gesprekscyclus

Heeft u al een digitale gesprekscyclus? Dit is een belangrijk hulpmiddel om goede, inhoudelijke gesprekken tussen werknemers en leidinggevenden te bevorderen. Bijvoorbeeld om de ontwikkeling van medewerkers en teams met maatwerk te stimuleren. Maar het is ook meteen een waardevolle oplossing voor efficiënte gesprekken tussen managers en medewerkers.

Welke bundeling heeft u nodig?

In de praktijk gebeurt het vaak dat online HR-tools, tests en vragenlijsten op verschillende plekken worden ingekocht. Dat is door de jaren heen dan zo gegroeid. Terwijl bundeling van deze hulpmiddelen op één centraal platform (zoals hrmforce) vaak krachtiger én voordeliger kan zijn. Kijk daarom goed welke online tools u nodig heeft en waar ze worden ingekocht. Is dat nog sterk verbrokkeld dan kan dit een goed moment zijn om te kiezen voor bundeling.

Vaak blijkt een combinatie nodig van tools en vragenlijsten voor 1) selectie van de beste kandidaten én voor 2) de ontwikkeling van bestaande medewerkers. Dit helpt werkgevers om werknemers op de juiste plekken te krijgen, aanwezige competenties goed te benutten en om medewerkers beter te binden en boeien. Terwijl ook werknemers zichzelf beter leren kennen en zij met leidinggevenden in gesprek blijven over hun ontwikkeling. Want ook dat blijft onverminderd belangrijk. Wat financieel ook aantrekkelijk kan zijn bij één aanbieder is de mogelijkheid om voor een vast bedrag onbeperkt tools af te nemen voor zowel sollicitanten als bestaande medewerkers (bij hrmforce kan dit).

Denk aan de verschillende ontwikkelgesprekken

Ontwikkelgesprekken zijn er in verschillende soorten. Let erop dat één aanbieder die wel allemaal goed faciliteert. Een belangrijk aandachtspunt is het inrichten van workflows voor de verschillende ontwikkelcycli die organisaties kennen. Van het dagdagelijkse actielijstje (Bila) en een basale ontwikkelcyclus tot ontwikkel- en jaargesprekken en het organiseren en monitoren van de jaarcyclus. Al deze variaties van de gesprekcyclus zijn vertegenwoordigd in de software van hrmforce voor de digitale gesprekscyclus.

Denk ook aan medewerkerstevredenheid

Vergeet ook de medewerkerstevredenheid niet door het streven naar efficiency. Dit blijft een belangrijk aandachtspunt om goede prestaties en betrokkenheid te waarborgen en om mensen te behouden en nieuwe uitdagingen te bieden wanneer dat nodig is. Zeker ook vanwege de al eerder genoemde krapte op de arbeidsmarkt die structureel is. Hier moeten we in steeds meer sectoren rekening mee houden tot zeker 2040. Bij tevredenheidsonderzoek zijn factoren zoals cultuur, loopbaanontwikkeling, loyaliteit, werkprocessen, management en arbeidsomstandigheden belangrijke aandachtspunten. Vooral om zicht te houden op veranderingen, nieuwe behoeften en om tijdig te kunnen bijsturen waar dat nodig is.

Andere belangrijke inzichten

Het mooie van online HR-tools op één platform is dat dit de meetbaarheid ten goede komt en veel meer waardevolle inzichten kan opleveren. Dit is belangrijk om een goed competent personeelsbestand te blijven ontwikkelen op een kostenefficiënte manier. Welke specifieke inzichten belangrijk zijn, verschilt vaak per organisatie. Wat uw prioriteiten hierin ook zijn met HR Analytics kunt u gedetailleerde inzichten in talenten, valkuilen en prestaties van medewerkers en teams verkrijgen. Maar ook een functionaliteit als de 9-box kan waardevol zijn om medewerkers goed in kaart te brengen, bijvoorbeeld voor uw strategische personeelsplanning. In deze ‘box’ of ‘grid’ wordt het potentieel van medewerkers afgezet tegen hun prestaties. Hierdoor is het mogelijk om de hele organisatie of specifieke onderdelen snel goed in beeld te krijgen. En ook deze toepassingen vindt u in het online platform van hrmforce.

 

Interesting article? You can share it here:

Floor Hendriks

Floor heeft een royale ervaring in het adviseren en implementeren van (online) HR instrumenten en diensten. Al meer dan tien jaar specialiseert hij zich in het benutten van online assessments en tools voor talent management uitdagingen in de HR cyclus met als doel de prestaties van medewerkers en organisaties te verhogen.