Dit moet je weten over recruitment op afstand

Auteur: Floor Hendriks | Published on: vrijdag 26 augustus 2022 | Last updated on: vrijdag 26 augustus 2022

Digitale recruitment op afstand

 

Door de coronacrisis is personeel werven op afstand steeds normaler geworden. En het is een blijvertje, want digitale recruitment heeft allerlei voordelen. Maar hoe doe je goed onderzoek naar de persoon aan de andere kant van het scherm? Oftewel: hoe vind je de beste kandidaat op afstand?

Wie een kantoorbaan heeft, is de afgelopen jaren gewend geraakt aan thuiswerken. Maar dat geldt niet voor alle sectoren: in de zorg, het onderwijs en de beveiligingsbranche bijvoorbeeld, is thuiswerken vaak geen optie. Zorgprofessionals zijn nodig in ziekenhuizen, verpleegtehuizen en in de wijk, leraren voor de klas en beveiligers op de locaties waar ze ingehuurd worden.

Hoewel het dagelijks werk van deze professionals meestal niet op afstand gebeurt, is de werving van nieuw personeel digitaal wél goed mogelijk. Tijdens de coronacrisis hebben veel organisaties daar al volop mee geëxperimenteerd. Met succes, want werven op afstand heeft veel voordelen – ook in deze cruciale sectoren.

Voordelen

Wat zijn de voordelen van digitaal werven? Om te beginnen verloopt het recruitmentproces een stuk efficiënter. Bij sollicitatiegesprekken schuiven vaak minimaal drie mensen aan – een manager of teamleider, een recruiter en natuurlijk de kandidaat. Het is makkelijker om een moment te plannen als niet iedereen op dezelfde locatie hoeft te zijn. Daarnaast scheelt een sollicitatiegesprek via Zoom of Teams alle deelnemers reistijd. Ook het gesprek zelf is vaak korter en meer to-the-point. Als werkgever kun je daardoor meer kandidaten spreken in minder tijd.

Een tweede voordeel van recruitment op afstand is dat je in een grotere vijver vist. Met een online selectieprocedure bied je ook kandidaten die verder weg wonen de kans om te solliciteren. Bovendien vergroot je je opties om de juiste kandidaat te vinden. Als HR-manager weet je immers hoe lastig het is om personeel te vinden. Wel zo handig in de huidige krappe arbeidsmarkt!

Eerlijker beoordelen

Toegegeven, digitale sollicitatiegesprekken verlopen vaak wat zakelijker. De informele babbeltjes voor en na het officiële gesprek zijn korter, simpelweg doordat je niet samen door de gang loopt of even staat te wachten tot de lift er is. Maar hier kun je wel wat aan doen. Begin het gesprek bijvoorbeeld door wat over jezelf te vertellen, en neem de tijd om de kandidaat op diens gemak te stellen. Je kunt uitleggen hoe de sollicitatie ongeveer zal verlopen. Je gesprekspartner weet dan beter wat hij of zij kan verwachten, en dat geeft een zekerder gevoel.

Een ‘zakelijker’ videogesprek kent ook pluspunten. Steeds meer bedrijven en organisaties werken met competentiegerichte werving: ze beoordelen kandidaten op de vaardigheden die ze zoeken voor een functie, en niet op het gevoel dat ze hebben bij een kandidaat. Dat is bij digitale interviews makkelijker, juist doordat je minder non-verbale communicatie hebt. Iemands kleding is bijvoorbeeld maar voor een klein deel zichtbaar, en de persoonlijke klik die je eventueel hebt, speelt een kleinere rol. Vooroordelen – bewust of onbewust – zitten dus minder in de weg bij de selectie. Dat maakt zo’n procedure eerlijker én objectiever.

Of iemand bij jouw organisatie past, heeft met de vaardigheden en competenties van die persoon te maken én met je organisatiecultuur. Hoe ben je als professionals gewend samen te werken, en past het karakter van de kandidaat daarbij? Bij digitale werving is het belangrijk dat je probeert dit zo expliciet mogelijk te maken. Je kunt kandidaten ook letterlijk een beeld geven van hoe het is om bij jou te werken. Bijvoorbeeld met een korte video over je bedrijf of organisatie waarin collega’s vertellen hoe ze het vinden om er te werken, hoe hun dag eruitziet en wat kenmerken van de cultuur van de organisatie volgens hen zijn.

De juiste voorbereiding

Werven op afstand vraagt om de juiste voorbereiding van beide partijen, benadrukt sollicitatie-expert Aaltje Vincent op een website van de Rijksoverheid. Test van tevoren de internetverbinding en zorg dat je op een rustige plek zit, waar niet zomaar mensen langs- of binnenlopen. Zet je mailprogramma en andere applicaties uit, zodat het gesprek niet wordt onderbroken door storende geluiden. En zorg voor een rustige achtergrond: liever een witte muur dan een rommelige boekenkast.

Help daarnaast kandidaten op weg, door ze van tevoren te mailen over de digitale procedure. De kans bestaat dat ze nog nooit op deze manier hebben gesolliciteerd. Leg daarom stap-voor-stap uit hoe ze kunnen inloggen bij de videomeeting. Geef kandidaten ook de mogelijkheid om van tevoren de techniek te testen. En zeg wat ze kunnen doen als de verbinding wegvalt – geef bijvoorbeeld het telefoonnummer van een van de aanwezigen, zodat ze iemand kunnen bellen. Sommige tips klinken misschien wat basaal, maar een goede voorbereiding is toch echt het halve werk.

Objectieve data verzamelen

Wil je nóg slimmer screenen op afstand? Start de sollicitatieprocedure met een digitaal assessment. Door kandidaten eerst zo’n assessment te laten doen, maak je al een voorselectie. Je kunt daarna gerichter in gesprek gaan met de mensen die de juiste competenties hebben om te werken binnen jouw organisatie.

Een groot voordeel van assessments is dat je objectieve data krijgt over een kandidaat. Je kunt bijvoorbeeld meten hoe iemand scoort op het gebied van leiderschapskwaliteiten. Daarnaast leiden assessments tot meer diversiteit op de werkvloer, schreef dagblad NRC. “Er is geen slechtere manier om iemand te selecteren dan op basis van een cv en een sollicitatiegesprek’, aldus een recruitmentspecialist in de krant. ‘Dat zegt iets over wat iemand gedaan heeft, hoe lang en voor wie, maar niets over hoe goed hij of zij taken uitvoerde of onder welke omstandigheden. Laat staan dat het voorspelt hoe iemand een toekomstige opdracht zal uitvoeren.”

Positieve kandidaat-ervaring

Assessments hebben niet alleen voordelen voor jou als werkgever. Ze dragen ook bij aan de positieve kandidaat-ervaring. Je geeft een kandidaat het signaal dat je hem of haar écht wilt leren kennen, en bereid bent om daarin te investeren.

Heb je de juiste kandidaat gevonden? Dan is het tijd om elkaar live te ontmoeten. Je nieuwe werknemer kan dan kennismaken met jou en je collega’s. En jij weet intussen zeker dat deze persoon niet alleen goed bij jou past – je hebt daadwerkelijk bewijs dat het een goede match is.

Digitale assessments kun je laten afnemen op verschillende locaties in heel Nederland. Kandidaten worden gastvrij ontvangen en krijgen persoonlijke aandacht, zodat ze zich helemaal op hun gemak voelen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Check de websites van Lamark of hrmforce en boek direct een assessment.

 

Floor Hendriks

Floor heeft een royale ervaring in het adviseren en implementeren van (online) HR instrumenten en diensten. Al meer dan tien jaar specialiseert hij zich in het benutten van online assessments en tools voor talent management uitdagingen in de HR cyclus met als doel de prestaties van medewerkers en organisaties te verhogen.