Grip op diversiteit en inclusie met online vragenlijst

Auteur: Floor Hendriks | Published on: vrijdag 20 september 2024 | Last updated on: maandag 23 september 2024

DE&I vragenlijst

Diversiteit, gelijkheid en inclusie worden steeds belangrijker in de moderne werkomgeving. Organisaties sturen hier steeds meer op. Dat biedt grote voordelen zoals: meer innovatiekracht, betere besluitvorming en grotere aantrekkingskracht op personeel én klanten. Meer zicht en grip krijgen op diversiteitsthema’s kan met de online (DE&I) vragenlijst van hrmforce. Intern gebruiken we die zelf ook om metingen uit te voeren. We legden hem voor aan twee van onze vrouwelijke programmeurs.

Belang van diversiteit en gelijkheid binnen organisaties

Diversiteit en inclusie zorgen voor een organisatiecultuur waarin alle medewerkers zich gerespecteerd en gewaardeerd voelen. Ongeacht onderlinge verschillen zoals geslacht, etniciteit, leeftijd, seksuele geaardheid of bijvoorbeeld een lichamelijke beperking. Aan deze verschillen wordt vaak als eerste gedacht, maar het kan ook gaan om andere verschillen zoals neurodiversiteit of competenties. Gelijkheid betekent dat iedereen gelijke kansen krijgt, ongeacht deze verschillen.

Wie gelijkwaardig omgaat met verschillen of zelfs benut, kan daar – naast de principiële keuze – ook grote voordelen mee behalen. Zo voorkom je niet alleen (onbewuste) discriminatie, bijvoorbeeld bij sollicitaties of promotie. Een diverse en inclusieve werkomgeving zorgt ook voor hogere medewerkersbetrokkenheid, meer creativiteit en uiteindelijk betere bedrijfsresultaten.

Onderzoeken naar de voordelen

Naar de organisatievoordelen is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan met opvallende uitkomsten. Onderzoek van McKinsey uit 2018 laat zien dat bedrijven met meer genderdiversiteit 15 procent meer kans hebben op betere financiële prestaties. Bedrijven met etnische diversiteit presteren zelfs 35 procent beter. Dat komt volgens dit doordat diversiteit op het niveau van besluitvorming leidt tot beter presterende teams.

Een analyse van Harvard Business Review laat ook zien dat diversiteit in teams leidt tot meer . Vooral door betere prestaties op het gebied van probleemoplossing en strategisch denken.
De grotere aantrekkelijkheid van diverse en inclusieve organisaties geldt extra voor jongere generaties. Vooral mensen uit de generatie Z (geboren sinds de jaren ‘90) willen gehoord worden en vinden het extra belangrijk dat organisaties bewust omgaan met diversiteit en inclusie, toont dit internationale .

Online DE&I-vragenlijst

Om in een organisatie meer grip te krijgen op diversiteit, gelijkheid en inclusie is het belangrijk om verschillende deelonderwerpen te kunnen meten. De unieke DE&I Vragenlijst van hrmforce verzamelt gegevens over hoe medewerkers diversiteit en inclusie ervaren. Een organisatie kan de complete vragenlijst gebruiken of specifieke vragen integreren in bestaande enquêtes of bijvoorbeeld periodieke onderzoeken. Met de inzichten kun je binnen een organisatie of team doelgericht acties ondernemen om de diversiteit en inclusie verder te verbeteren. De naam van de DE&I-vragenlijst verwijst overigens naar de Engelse benaming Diversity, Equality & Inclusion.

Medewerkers die de vragenlijst invullen, geven aan in hoeverre zij het eens zijn met een stelling. Naast directe vragen over de bedrijfscultuur gaan ze ook over deelonderwerpen zoals de demografische samenstelling van de organisatie, transparantie en eerlijkheid, wervings- en selectieprocessen, bevorderingskansen, salarisgelijkheid, ontwikkelkansen, leiderschapsbetrokkenheid en bijvoorbeeld de omgang met eventuele incidenten of klachten. Ook wordt de koppeling gemaakt met medewerkerstevredenheid en bijvoorbeeld het imago van de organisatie. Enkele open vragen kunnen extra waardevolle input opleveren voor het organisatiebeleid. Zoals deze vraag:

Welke aanvullende stappen of beleidsmaatregelen zou je aanbevelen om een
meer inclusieve omgeving te creëren voor alle medewerkers?

Wat meten wij zelf?

In onze eigen organisatie gebruiken we de DE&I-vragenlijst ook. Een van onze bevindingen is dat dit bijdraagt aan het versterken van de cultuur van openheid en respect, waarin iedere medewerker zichzelf kan zijn. Ook zorgt het voor meer betrokkenheid doordat het streven naar gelijke behandeling gewaardeerd wordt. En dat zorgt weer voor een hogere medewerkerstevredenheid.

Om de proef op de som te nemen, leggen we enkele stellingen voor aan twee van onze vrouwelijke programmeurs. Tilani (Senior Tech Lead) en Uthpala (Senior Software Engineer) werken vanuit ons team in het prachtige Sri Lanka voor hrmforce, respectievelijk sinds 11 en 2,5 jaar. Hoe ervaren zij onze werkomgeving?

  1. De diversiteit van ons personeelsbestand verbetert onze werkomgeving.

Beiden herkennen dit. Tilani: “Als je het talent hebt, krijg je de kans. Los van bijvoorbeeld je geslacht of andere verschillen. Talenten die iedereen samen meebrengt, versterken onze werkomgeving zoals veel onderzoeken dat ook uitwijzen. Zelf was ik elf jaar geleden de eerste vrouwelijk medewerker die bij ons team werd aangenomen. Daarna kon ik me ontwikkelen tot Senior Tech Lead. Al die jaren heb ik veel samengewerkt met mensen van verschillende nationaliteiten, religies en etnische achtergronden. Iedereen wordt hier gelijk behandeld. We vieren in onze organisatie ook feestdagen van verschillende religies: christelijk feestdagen zoals kerst, maar bijvoorbeeld ook het boeddhistische Wesak feest.”
Uthpala heeft het ook zelf ervaren: “De gelijke behandeling van vrouwen en mannen is in Sri Lanka niet algemeen, maar in de IT wel. Toen ik hier werd aangenomen waren er nog zes kandidaten, allemaal mannen. Maar we kregen dezelfde kans en ze kozen mij op basis van mijn talent en werkervaring.”

  1. Onze werkomgeving ondersteunt de unieke behoeften van iedere medewerker.

“Gelukkig wel, want verschillende mensen hebben verschillende behoeften”, zegt Tilani. Uthpala: “Als ik een probleem met mijn been zou krijgen en geen trap kan lopen, weet ik zeker dat er een geschikte oplossing komt. Dan kan ik tijdelijk thuiswerken of als het langer duurt zouden er aanpassingen op de werkplek komen. Een zwangere vrouw kan bijvoorbeeld ook meer thuiswerken als zij dat nodig heeft.”

  1. Onze organisatie wordt extern erkend voor haar inzet voor DEI.

“Dat denk ik wel”, zegt Uthpala. Tilani: “Al is het lastig te beoordelen hoe de buitenwereld het ziet. Dat zou je apart moeten meten. Hoe het in Nederland wordt gezien, kunnen wij vanuit Sri Lanka lastiger beoordelen. De geografische afstand is voor ons in ieder geval geen probleem. We voelen ons ook even betrokken. We werken intensief samen met onze collega’s in Nederland en kennen elkaar goed. We hebben meerdere online meetings per week en spreken elkaar soms ook in het echt. Dat geografische onderscheid, maakt ook geen verschil.”

Floor Hendriks

Floor heeft een royale ervaring in het adviseren en implementeren van (online) HR instrumenten en diensten. Al meer dan tien jaar specialiseert hij zich in het benutten van online assessments en tools voor talent management uitdagingen in de HR cyclus met als doel de prestaties van medewerkers en organisaties te verhogen.