Persoonlijke ontwikkeling volgens je eigen leerstijl

Auteur: Floor Hendriks | Published on: vrijdag 21 december 2018 | Last updated on: dinsdag 17 mei 2022

hrmforce leerstijlen

Als het aan Paul Rosenmöller ligt, is het eindexamen in het voortgezet onderwijs toe aan een ‘fikse opknapbeurt’. Scholen zouden te veel opleiden tot eenheidsworst, aldus de voorzitter van de VO-raad. Ook menig bedrijf lijdt aan het ‘eenheidsworstsyndroom’ waarin kopieergedrag de boventoon voert en de ene medewerker nauwelijks is te onderscheiden van de ander. Het gevolg mag duidelijk zijn: een tekort aan dynamiek binnen het bedrijf. Ieder mens is uniek en maakt zijn eigen persoonlijke ontwikkeling door. Daarom zouden niet alleen scholen, maar ook organisaties veel meer moeten inzetten op een persoonlijke leerstijl die ervoor zorgt dat ieder individu het beste uit zichzelf haalt.

 

Leren in eigen stijl

Zet een groep mensen bij elkaar en laat ze hetzelfde onderwerp of vaardigheid leren. Je zult merken dat iedereen dat op zijn eigen manier doet. Leren is niet te vangen in één stijl. Leerpsycholoog en pedagoog David A. Kolb maakte een onderscheid tussen verschillende leerstijlen# en persoonlijkheden. Kolb ging uit van doeners, denkers, dromers en beslissers. Allemaal maken ze verschillende fasen door tijdens de leercirkel: concreet ervaren, waarnemen en overdenken, analyseren en abstract denken en actief experimenteren.

 

Persoonlijke ontwikkeling

Al naar gelang het type persoonlijkheid stapt iemand de leercirkel binnen.

  • Doeners houden van aanpakken. Geef ze een aantal concrete instructies en ze gaan direct aan de slag. Actief experimenten is hun credo. Problemen kun je oplossen door dingen uit te proberen.
  • Denkers kiezen er eerst voor om informatie te verzamelen. Ze koppelen nieuwe kennis aan hetgeen ze al weten. Denkers gaan pas concreet aan de slag wanneer ze begrijpen waar ze mee bezig zijn.
  • Dromers houden niet van snelle beslissingen. Ze nemen de tijd en bekijken de dingen graag van meerdere kanten. Daardoor zien ze vaak verschillende oplossingen die allemaal het overwegen waard zijn.
  • Beslissers gaan pragmatisch te werk. Ze maken graag een stappenplan en proberen vervolgens dingen uit. Ze zijn meer praktijkgericht en niet zo geïnteresseerd in de theorie.

 

Je voordeel doen met verschillende leerstijlen

Voor trainers is het een stuk eenvoudiger wanneer zij een idee hebben of de trainee een doener, denker, dromer of beslisser is. Hierdoor kunnen zij op de persoon gerichte leerstof ontwikkelen. De beslisser moet je vooral zien te overtuigen van het praktische nut daarvan. De denker is het meest gebaat bij een intellectuele uitdaging. De doener doe je vooral een plezier door hem te prikkelen met een praktische opdracht. De dromer wordt enthousiast wanneer hij wordt geconfronteerd met verschillende visies om een probleem op te lossen. Wanneer medewerkers kunnen leren volgens een stijl die past bij de eigen persoonlijkheid, zullen ze meer gemotiveerd zijn en betere resultaten bereiken. Iets nieuws leren gaat dan niet op een geforceerde manier, maar als het ware vanzelf.

 

Doe de leerstijlentest

Omdat iedere medewerker op zijn eigen manier met leren omgaat, is het nuttig om een test te maken die daarover meer inzicht verschaft. De medewerker vult een vragenlijst in. Aan de hand van de antwoorden wordt vervolgens duidelijk hoe de persoon in kwestie het liefst en beste leert. Inzicht in de eigen voorkeuren en stijl van leren, zorgt ervoor dat zowel trainers als medewerkers effectiever kunnen omgaan met de verschillende leermogelijkheden.

 

Geïnteresseerd in een leerstijlentest?

Klik hier voor meer informatie over het assessment leerstijlen van hrmforce

 

Floor Hendriks

Floor heeft een royale ervaring in het adviseren en implementeren van (online) HR instrumenten en diensten. Al meer dan tien jaar specialiseert hij zich in het benutten van online assessments en tools voor talent management uitdagingen in de HR cyclus met als doel de prestaties van medewerkers en organisaties te verhogen.