Waarom een studiekeuzetest je écht vooruit helpt
Wie voor het begin of tijdens zijn loopbaan een studiekeuze moet maken, staat voor een flinke uitdaging. Want hoe weet je of een studie wel écht bij je past? En hoe voorkom je dat je de verkeerde keuze maakt? Dit gebeurt namelijk heel vaak. Een goede studiekeuzetest biedt uitkomst en helpt betere keuze te maken die passen bij je eigen persoonlijkheid, intelligentie en drijfveren.
Waarom een studiekeuzetest?
Een studiekeuze maken is een spannend en belangrijk moment. Voor scholieren meestal tijdens of aan het eind van de middelbare school. Maar ook tijdens hun loopbaan kiezen mensen steeds vaker voor een studie om een andere weg in te slaan of om extra verdieping en specialisatie te zoeken. Veel werkgevers faciliteren dit om de ontwikkeling van medewerkers te stimuleren of om bijvoorbeeld om de duurzame inzetbaarheid te vergroten.
Een studiekeuzetest helpt bij het maken van een beroepskeuze of het kiezen van een concrete (vervolg)opleiding. Dat is geen overbodige luxe, want volgens recent onderzoek willen veel mensen graag betere begeleiding bij deze keuze. Maar liefst 1 op de 5 studenten ervaart hierbij onvoldoende begeleiding te hebben gehad. Hierdoor is maar liefst een kwart wel eens aan een studie begonnen zonder deze af te maken. De studiekeuzehulp op scholen blijkt in de praktijk nog vaak te beperkt.
Bij het HBO en universitair onderwijs is de uitval nog hoger (50,9 procent!), vooral door een verkeerde studiekeuze. Daardoor valt 31 procent in het eerste studiejaar al uit omdat de studie niet voldoet aan hun verwachtingen, signaleert de Inspectie van het Onderwijs. Studenten geven vooral aan dat studiekeuzes beter kunnen door een studiekeuzetest en bijvoorbeeld hulp van een professionele studiekeuzeadviseur of een gesprek met iemand die net is afgestudeerd.
Verschillende soorten tests
Wie een goed onderbouwde studiekeuze wil maken die past bij de eigen persoonlijkheid, intelligentie en drijfveren kan hiervoor een studiekeuzetest maken. Die tests bestaan er in verschillende soorten. De gratis online tests zijn nogal oppervlakkig en daarvan mag je niet al te veel verwachten. Wie een goed onderbouwde test wil maken, kan tegen een beperkte vergoeding al snel een goede algemene keuzetest maken. Bij hrmforce is er bovendien de mogelijkheid om deze uit te breiden met extra aandacht voor de eigen persoonlijkheid, intelligentie en motivatie. Dit kan ook met een online terugkoppeling voor extra uitleg. Dat kan heel waardevol zijn bij het maken van zo’n keuze, zeker omdat die grote impact kan hebben op je leven en loopbaan.
Uniek aan de keuzetest van hrmforce is bovendien dat hiervoor alle Nederlandse studies op dit gebied – eindelijk – objectief in kaart zijn gebracht. Daarbij worden niet alleen interesses van een deelnemer gepeild, maar worden antwoorden ook vergeleken met een normgroep. Dit zorgt voor extra waardevolle inzichten.
Voordelen studiekeuzetests
Het maken van een goed onderbouwde studiekeuzetest heeft verschillende voordelen. Het helpt allereerst natuurlijk bij het maken van een weloverwogen beroepskeuze of de keuze van een (vervolg)opleiding. Dit geeft minder kans op uitval of ontevredenheid over de gemaakte keuze. De test kan ook helpen bij het identificeren van opleidingen of beroepen waar iemand voorheen nog niet aan had gedacht of het bestaan nog niet van kende. Ook bij twijfel of onzekerheid zorgt het voor beter begrip van de vereisten en eventuele toekomstige beroepseisen.
Naast het inzicht in studies en beroepen vergroot een goede studiekeuzetest ook het zelfinzicht. Bijvoorbeeld het zicht op de eigen interesses, vaardigheden en sterke kanten. Dat helpt bij het kiezen van een opleiding of zelfs het ontwikkelen van een eigen carrièreplan. Op die manier worden werknemers ook beter voorbereid op hun toekomstige carrière.
Uitdaging voor studieadviseurs
Naast goede keuzetests is er nog een belangrijk aandachtspunt die ervoor kan zorgen dat mensen betere leerkeuzes maken. Ook studieadviseurs kunnen hierbij een grotere rol spelen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden. Vooral omdat een goede studiekeuze niet op één moment wordt gemaakt, zoals nogal eens wordt gedacht. Het is een proces, maar vaak zonder duidelijk eindpunt, aldus de onderzoekers.
Ook als een studiekeuze al gemaakt is, kan de keuze nog veranderen en dit kan ook heel nuttig zijn. Maar daar moet dan wel ruimte voor zijn en die ontbreekt vaak. Studieadviseurs moeten eindexamenleerlingen daarom blijvend begeleiden, ook als ze al een studiekeuze hebben gemaakt, adviseren de onderzoekers. Zij zagen dat mensen zich soms vastpinnen op een voor zichzelf gemaakte studiekeuze. Daarbij laten ze tegenstrijdige informatie dan links liggen. Bijvoorbeeld als blijkt dat de ‘gekozen’ studie toch niet optimaal aansluit bij een interesse die voor hen belangrijk is. Hierdoor sluiten mensen zichzelf soms af van het inzicht dat een andere studie wellicht beter bij hen past. Ook blijkt dat vooral scholieren soms vasthouden aan een ‘keuze’ omdat mensen uit hun naaste omgeving (zoals ouders) vinden dat de eerdere keuze beter bij hen past.
Naast langduriger procesgerichte begeleiding moeten studieadviseurs volgens de onderzoekers ook bewust zijn van het feit dat een leerling onterecht kan vasthouden aan een studiekeuze. Ook al is dat tegen beter weten in. Studieadviseurs moeten daarom samen met kandidaten blijven reflecteren op de interesses van iemand en de opleidingen die daarop kunnen aansluiten. Ook moet duidelijker zijn dat het niet ‘raar’ is om van studiekeuze te veranderen. Door hier aandacht aan te geven, groeit het besef dat ook het veranderen van een studiekeuze tot een betere keuze en resultaten kan leiden.
Tip: vergeet de perfecte studiekeuze
Tot slot nog een tip voor wie zelf voor de keuze staat. Onderbouw allereerst je studiekeuze met argumenten. Een beslissing komt tot stand op basis van gevoel, verstand en intuïtie. Een goede studiekeuzetest kan hierbij helpen. Om ook de rationele kant van de beslissing te voeden, helpt het om de keuze te onderbouwen en motiveren met argumenten. Deze vragen kunnen daarbij helpen:
- Hoe weet ik dat deze studie bij mij past?
- Waarom kies ik voor deze studie? Of waarom overweeg ik de studie?
Aanvullend nog een belangrijk inzicht om even bij stil te staan. Bereid een studiekeuze goed voor en een studiekeuzetest en studieadviseur kunnen daarbij goed helpen. Maar streef ook niet naar de ‘perfecte’ studiekeuze. Want een studie die exact past bij wie je bent en wat je wilt, bestaat waarschijnlijk niet. Veel studies bevatten vakken, theorie of projecten die minder goed bij je passen. Dit is nog geen teken dat de studie niet bij je past. Kijk dus vooral naar een studie die ‘goed genoeg’ bij je past, aldus een strategie van Studiekeuzemaken.nl. “Want als je streeft naar perfectie, komt er nooit een einde aan de twijfels.”