HR-trends en uitdagingen voor 2025

Auteur: Michael Gijzenberg | Published on: woensdag 18 december 2024 | Last updated on: woensdag 18 december 2024

Welke trends en ontwikkelingen kunnen we in 2025 verwachten op het gebied van HRM? En hoe kunnen alle specialistische vragenlijsten en ontwikkeltools van hrmforce organisaties hierbij helpen? We vroegen Floor Hendriks (managing partner) om zijn blik vooruit te werpen. Met speciale aandacht voor onder andere: de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt, het meten van werkgeluk en nieuwe behoeften die ontstaan door het hybride werken.

De jaarwisseling is traditiegetrouw dé tijd van terug- en vooruitblikken. Voor we kijken naar de trends en nieuwe tools voor 2025 kijken we eerst nog even terug op het afgelopen jaar. Bij hrmforce is er weer veel gebeurd om klanten nog beter, slimmer en efficiënter te laten werken op het gebied van HRM.

Wat is je het meest bijgebleven van 2024?

“We hebben allereerst héél veel nieuwe functionaliteiten gelanceerd voor ons vragenlijsten, rapportages en HR-tools. Iedere twee weken lanceerden we een iteratie met gemiddeld tien nieuwe functionaliteiten. Van kleine verbeteringen tot grote, bijvoorbeeld de lancering van nieuwe vragenlijsten zoals die voor Diversiteit & Inclusie. Samen zijn dat toch zo’n 250 nieuwe functionaliteiten. We zijn er best trots op dat dit weer gelukt is voor onze klanten. Ook met nieuwe kleurenrapportages bij onze vragenlijsten, speciale leiderschapsrapportages, nieuwe onderdelen voor de ontwikkelcyclus en een waardevolle functionaliteit om de uitkomsten van IQ-tests door te vertalen naar doelgerichte acties. Daarnaast is het design van onze portal aangepast en verbeterd. Daar kijk ik ook tevreden op terug.”

Zijn er al veel voorbereidingen gedaan voor 2025?

“Zeker. Allereerst technisch. Dat klinkt misschien minder spannend, maar is wel zeer belangrijk. We hebben voorbereidingen gedaan voor onze nieuwe server- en security omgeving vanaf 1 januari. Met het toenemende gebruik van onze tools is dat belangrijk om de performance te verhogen. Gebruikers kunnen dat merken doordat ze sneller kunnen werken met onze tools. Daarnaast zorgen we dat alle data veilig blijft.”

Wat zijn belangrijke HR-trends voor 2025?

“Werving & selectie blijft een grote uitdaging door de krappe arbeidsmarkt. Daardoor worden werkgeluk en het behoud van medewerkers ook nóg belangrijker thema’s. Werkgevers gaan daarvoor vaker, kleine metingen uitvoeren om medewerkers regelmatig te bevragen. Daardoor kunnen ze op tijd anticiperen en bijsturen waar dat nodig is. Wij hebben in 2024 ook extra stappen gezet om werkgeluk te monitoren, zodat werkgevers daarin doelgerichte, data-gedreven acties kunnen ondernemen. Om verschillende uitdagingen in samenhang op te pakken, worden de (API) koppelmogelijkheden van verschillende systemen nog steeds belangrijker. Wij hebben dat ook verder ontwikkeld, zodat gebruikers op hun eigen centrale platform kunnen blijven werken met onze specialistische vragenlijsten. De inhoudelijke kwaliteit en validiteit van de uitkomsten blijft onze grote toegevoegde waarde voor klanten. Verder blijft hybride werken een thema. Organisaties doen dat inmiddels al een tijd, maar blijven zich hierin ontwikkelen. Belangrijke aandachtspunten zijn het leidinggeven op afstand en ook in de hybride werkomgeving blijven werken aan de ontwikkeling van werkenden.”

Wat verwacht je van AI-tools voor HR in 2025?

“Dat is natuurlijk een trend waar niemand omheen kan, maar je moet het wel als hulpmiddel en vanuit je inhoudelijke behoeften benutten. Wij hebben hiervoor ook al stappen gezet en gaan daar ook zeker mee verder. Bijvoorbeeld voor het analyseren van testresultaten en de vertaling naar aanbevelingen. Een ‘AI-coach’ – met chatfunctie – gaat medewerkers, leidinggevenden en HR-professionals helpen om de uitkomsten te vertalen naar acties die passen bij medewerkers en teams. Die vraag- en aanbevelingsfunctie maakt het waardevol. Als een medewerker na een test aan de slag wil met competentieontwikkeling kan het bijvoorbeeld heel nuttig zijn als hij meteen kan zien welke trainingsfilm, opleiding of onderdelen voor zijn ontwikkelplan worden aanbevolen. Uiteraard gaan we bij data-analyses en AI heel bewust om met de dataprivacy die hierbij belangrijk is.”

Hoe helpen jullie organisaties nu er steeds meer data beschikbaar is?

“Dat is een belangrijk aandachtspunt, want data wordt pas waardevol als je het doelgericht benut voor de missie van je organisatie. Dit betekent dat we meetresultaten en rapportages steeds meer afstemmen op de rol en doelstellingen van gebruikers. Er komen bijvoorbeeld vernieuwde dashboards voor het niveau van de organisatie, leidinggevenden en individuele medewerkers. Zo kan iedereen in één oogopslag de meest relevante uitkomsten zien, maar naast dat basisoverzicht gaan we juist ook expertrapportages aanbieden voor de verdere verdieping. Daarmee kan een HR-professional bijvoorbeeld een interview voorbereiden op basis van testresultaten. Of een leidinggevende kan ontdekken welke vragen hij moet stellen in de gesprekken met medewerkers. Wanneer iemand in een persoonlijkheidsonderzoek bijvoorbeeld laag scoort op inschikkelijkheid en hoog op directheid kan dat zorgen voor onrust op de werkvloer. Een relevante vraag kan dan zijn hoe iemand omgaat met weerstand binnen het team. Of hoe de medewerker iemand overtuigt wanneer hij zijn ideeën kenbaar maakt.”

Jullie blijven alle vragenlijsten, rapportages en tools in 2025 dus volop ontwikkelen?

“Absoluut. Mensen vragen ook wel eens waarom we zovéél doen. Maar dat blijven we zeker doen omdat we het willen en zo belangrijk vinden. Uit de kwaliteit van vragenlijsten en rapportages kun je altijd weer meer halen om de beste meetresultaten en voorspellingen te realiseren. Op dat gebied kunnen en willen we ook absoluut niet stilzitten. We beginnen vol nieuwe energie weer aan het nieuwe jaar.”

Michael Gijzenberg

Michael is een verbindende management- en business partner met ruime ervaring in Hrmforce implementatie- en verbetertrajecten. Als ervaringsdeskundige creëert hij met de tooling van Hrmforce zicht en inzicht in mens en organisatie. Dat maakt hem uniek in het assessen en coachen van individuen en teams. Alles met doel talent te ontwikkelen, organisaties te laten groeien en plezier in werk te vergroten.