fbpx

Motiveer uw medewerkers met behulp van HR-technologie

Auteur: Floor Hendriks | Published on: woensdag 5 juni 2019 | Last updated on: dinsdag 17 mei 2022

hrmforce hr-technologie

Personeelskwesties staan bij managers vaak bovenaan de lijst wanneer het gaat om de grootste uitdagingen binnen het bedrijf. De HR-taken van een bedrijf zijn immers veelzijdig en talrijk, van het rekruteren van nieuw personeel tot het voeren van de loonadministratie. Om deze taak goed uit te kunnen voeren heeft de afdeling HR een goede langetermijnplanning nodig. Daarnaast is een nauwe betrokkenheid van het personeel voor een goede uitvoering van de bedrijfsvisie onmisbaar. In dit artikel gaan we in op hoe HR-technologie u hierin kan ondersteunen.

 

Uitbesteding HR

Veel managers en werkgevers richten zich bij personeelskwesties tot een derde partij. Soms gaat het om een tijdelijke ingreep om orde op zaken te stellen. Steeds meer bedrijven dragen het personeelsbeleid echter volledig over aan een HR-expert, zodat de managers zich binnen het bedrijf volledig kunnen focussen op taken die prioriteit hebben. Zo kunnen zij de nodige aandacht geven aan de ontwikkeling van het bedrijf en/of de producten. Het personeelsbeleid wordt daarmee volledig uit het takenpakket weggenomen.

 

Integratie HR-technologie binnen bedrijven

De laatste tijd is echter een nieuwe trend zichtbaar: bedrijven besteden het personeelsbeleid niet langer uit, maar maken gebruik van slimme HR-technologie om personeelskwesties zelf te kunnen blijven hanteren. Deze HR-technologie wordt ingezet voor verschillende taken: van het motiveren en helpen van het personeel tot het verbeteren van de managementresultaten. De HR-technologie zorgt zo aantoonbaar voor een verbetering van de algehele productiviteit van een bedrijf.

 

Ontwikkelingen HR-technologie

In dit artikel brengen wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen de HR-technologie. Met HR-technologie kunt ook u de betrokkenheid van uw medewerkers vergroten en meten of uw bedrijf voldoet aan de verwachtingen van uw personeel. Met deze kennis kunt u uw werknemers motiveren. Gemotiveerd personeel is een solide basis voor een productief bedrijf.

 

HR-platforms

Een HR-platform waar de werknemer zelf online informatie kan vergaren is onmisbaar binnen iedere organisatie. De meeste bedrijven hebben dan inmiddels ook een dergelijk platform waar gericht informatie gezocht kan worden over diverse personeelskwesties of gerichte contact gezocht kan worden met de juiste persoon binnen de organisatie. In plaats van een e-mail te sturen naar een algemeen e-mailadres of naar de directe leidinggevende om vervolgens te moeten wachten op antwoord, is er in veel gevallen direct een antwoord op de vraag beschikbaar. Een goed functionerend platform leidt de werknemer snel naar het juiste antwoord op elk facet van het personeelsbeleid.

 

Inrichting HR-platforms

HR-platforms worden door bedrijven op verschillende manieren ingericht. De meeste platforms bevatten een database waarin antwoorden te vinden zijn op de meest gestelde vragen. Als het antwoord niet beschikbaar is of de werknemer een ander bericht wil sturen, wordt hij direct naar de juiste specialist geleid. Zo komen de vragen direct op het bord van de juiste persoon en wordt het proces van vraag en antwoord versneld. Een HR-platform kent veel voordelen: de druk op de managers wordt verlicht, de afdeling HR kan efficiënter te werk gaan en de betrokkenheid van de werknemers wordt vergroot.

 

HR-taken automatiseren

In de toekomst zullen HR-platforms een steeds grotere rol gaan spelen binnen bedrijven. Naar verwachting kunnen deze platforms in de toekomst niet alleen informatie verstrekken aan werknemers en werknemers de weg wijzen naar de juiste persoon binnen de organisatie, maar ook veel taken rondom het werven, aannemen en het laten gaan van personeel automatiseren. Daarnaast kunnen managers en HR-personeel de medewerkers ook op individueel niveau bereiken via het platform. Op die manier zal de software zorgen voor een grote besparing op operationele kosten binnen menige organisatie.

 

Flexibel informatiebeheer

HR-platforms zorgen er nu en in de toekomst dus voor dat administratieve taken beter worden gestroomlijnd, wat zal zorgen voor een verlaging van de kosten. Daarnaast kunnen deze platforms helpen bij het integreren van nieuwe werknemers in het bedrijf. De flexibiliteit van het platform sluit immers goed aan bij het flexibele karakter van het nieuwe werken, bijvoorbeeld bij de integratie van thuiswerkers en tijdelijk ingehuurde werknemers. Het is van groot belang voor het bedrijf dat ook zij op korte termijn een grote mate van betrokkenheid ervaren.

 

Artificial Intelligence (AI)

AI wordt binnen HR-technologie steeds vaker ingezet bij het verzamelen en analyseren van data. Dankzij AI wordt het mogelijk om steeds geavanceerder in kaart te brengen hoe bedrijven hun personeel kunnen ondersteunen. Veel bedrijven maken al gebruik van AI om repetitieve taken over te nemen van het HR-personeel en deze via HR-platforms te automatiseren. Daarnaast wordt AI steeds vaker ingezet om goede beslissingen te kunnen nemen op managementniveau.

 

Analyse personeelsgegevens

Veel HR-experts vertrouwen al op statistische gegevens bij het werven en selecteren van personeel. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van verzamelde data bij het analyseren van de omzetpercentages van het bedrijf. Volgens de nieuwste trend in de VS wordt echter ook gebruik gemaakt van diepgaande analyses van personeelsgegevens om de bedrijfsresultaten in kaart te brengen, te voorspellen en te verbeteren. Naar verwachting zal deze trend ook snel overwaaien naar Nederland.

 

HR-technologie lost personeelskwesties op

HR-technologie kan een handig hulpmiddel zijn bij het analyseren van diverse problemen op de werkvloer. Stel dat u in rap tempo medewerkers verliest zonder dat u daar zelf een directe oorzaak voor aan kunt wijzen. Dan kunt u door middel van HR-technologie de oorzaak achterhalen. Het blijft echter niet bij het achterhalen van de oorzaak alleen, de technologie kan ook de juiste route uitstippelen hoe u deze trend kunt keren. Of het nu gaat om managementproblemen of ontevredenheid over de beloning: met HR-technologie vindt u snel de juiste route naar verandering.

 

Personeel motiveren door middel van data-analyse

In de eerste plaats zult u merken dat HR-technologie de operationele efficiëntie van uw bedrijf op korte en lange termijn zal verbeteren. Daarnaast is het ook een effectief hulpmiddel om uw medewerkers te motiveren. Door het verzamelen van data kunt u namelijk in kaart brengen wat de verwachtingen van uw personeel naar het bedrijf toe zijn. Door dit inzicht kunt u een beleid bepalen waarin aan deze verwachtingen voldaan wordt. Een goede werkgever zal zich er natuurlijk voor inspannen niet alleen aan deze verwachtingen te voldoen, maar deze te overtreffen.

 

Wat verwacht de werknemer?

Wie aan een willekeurige werknemer vraagt wat hij belangrijk vindt in zijn functie noemt in de meeste gevallen een goede beloning, een prettige bedrijfscultuur en een respectvolle wisselwerking van feedback en erkenning. HR-technologie kan ingezet worden bij het toetsen van deze verwachtingen met de huidige situatie. Daarnaast kunnen er oplossingen aangereikt worden om aan deze verwachtingen te voldoen, bijvoorbeeld door extra trainingen, het organiseren van personeelsuitjes of het bieden van extra voordeel.

 

HR-technologie binnen uw bedrijf

De ontwikkeling van technologie voor HR-taken is volop in beweging. Om te zorgen dat uw bedrijf niet voorbij wordt gestreefd door de concurrentie, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends. Wilt u weten wat HR-technologie voor uw bedrijf kan betekenen? Neemt u dan contact op met met een van onze HR adviseurs en motiveer ook uw personeel met behulp van de nieuwste tools.

 

 

Floor Hendriks

Floor heeft een royale ervaring in het adviseren en implementeren van (online) HR instrumenten en diensten. Al meer dan tien jaar specialiseert hij zich in het benutten van online assessments en tools voor talent management uitdagingen in de HR cyclus met als doel de prestaties van medewerkers en organisaties te verhogen.