fbpx

Loopbaanontwikkeling en vakantie

Auteur: Floor Hendriks | Published on: maandag 25 juni 2018 | Last updated on: dinsdag 17 mei 2022

Loopbaan hrmforce vakantie

 

Vakantie het medicijn voor je loopbaan?

Vakantie, we hebben het allemaal nodig op zijn tijd. Even geen wekker ‘s morgens vroeg, geen file of zoom meetings. Je verlangt naar een periode waarin niets moet en waarin alles mag. Je wilt de vrije tijd gebruiken om helemaal tot rust te komen maar ook om jezelf weer op te laden. Is zo’n vakantieperiode daarmee ook niet het uitgelezen moment om eens stil te staan bij de ontwikkeling van jouw loopbaan?

Positief effect op de gezondheid

Volgens een studie die arbeids- en organisatiepsychologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben uitgevoerd, blijkt dat vakanties een positief effect hebben op de gezondheid. Het maakt daarbij niet uit of het nu om een zomer- of wintervakantie gaat. Ook een korte vakantieperiode blijkt al een gunstig effect te hebben.

Vakantie is een prima remedie om te kunnen herstellen. Dat wordt mede veroorzaakt doordat je in deze periode verlost bent van werkstress en de dagelijkse werkzaamheden. Je bent tegelijkertijd vrij om de dingen te doen die je ontspanning en plezier bieden. Dat geeft een gelukzalig gevoel. De gezondheid neemt dan ook per dag toe en is volgens het onderzoek het hoogst op de achtste vakantiedag. Wel is het zo dat deze piek nadat de werkzaamheden worden hervat, binnen een week weer is gedaald tot het oude niveau.

Je kunt beter afstand nemen

Een van de conclusies die ook uit het onderzoek naar voren kwam, is dat juist door het feit dat je even weg bent van de dagelijkse routine, je beter in staat bent om afstand te nemen en dingen meer in perspectief kunt plaatsen. Met andere woorden, er is meer tijd voor reflectie. Ben je tevreden met je loopbaan? Zie je nog doorgroeimogelijkheden of sta je stil in jouw ontwikkeling? Ga je straks weer met plezier naar je werk of kun je je huidige baan missen als kiespijn? Ben je misschien toe aan een nieuwe uitdaging? Het zijn allemaal vragen waarvoor je meer tijd hebt om over na te denken.

Nieuwe omgeving, nieuwe gedachten

Wanneer je tijdens je vakantie op reis gaat, ontdek je meestal nieuwe plekken. Of je nu dichtbij huis of ver weg bent, een nieuwe omgeving inspireert tot nieuwe gedachten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat je nieuwe mensen ontmoet. Personen die misschien een jouw onbekende, frisse kijk hebben op de dingen. Wellicht doen zij werk waarvan jij denkt: “Dat zou ik ook wel willen”. Of het inspireert je om eens bij jezelf te rade te gaan wat je nu eigenlijk allemaal nog meer in je mars hebt. Misschien wordt het wel tijd voor een carrièreswitch.

Career interest

Wanneer je er aan twijfelt of ontwikkeling van je loopbaan (nog) in de juiste richting gaat, is het verstandig om je career interest te analyseren. Deze Engelse uitdrukking wordt vaak gebruikt in relatie tot het maken van een online test die niet alleen jezelf maar bijvoorbeeld ook een werkgever meer inzicht kan verschaffen over je capaciteiten, voortgang, motivatie en passende mogelijkheden.

Floor Hendriks

Floor heeft een royale ervaring in het adviseren en implementeren van (online) HR instrumenten en diensten. Al meer dan tien jaar specialiseert hij zich in het benutten van online assessments en tools voor talent management uitdagingen in de HR cyclus met als doel de prestaties van medewerkers en organisaties te verhogen.