Wat is een Traineeship en wat heb je eraan?
Net zoals voetbalclubs azen op jong talent en hen graag contracteren voordat de concurrentie dat doet, is het ook voor veel (grote) bedrijven en overheidsinstellingen aantrekkelijk om een talentvolle starter binnen te halen. Door middel van een traineeship bieden zij hoogopgeleiden de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen in de praktijk. Volgens het principe werken en leren wordt de trainee voorbereid op zijn toekomstige functie. Voor organisaties die trainees in dienst nemen, is het van essentieel belang dat er een adequate selectie van talenten plaatsvindt. Voor de net afgestudeerde student is het een uitgelezen mogelijkheid om zijn carrière van een juiste start te voorzien.
Geen stage, maar startersfunctie
In tegenstelling tot een stage wordt de trainee direct en meestal voor een langere periode in dienst genomen. De nieuwe kracht is tenslotte al afgestudeerd en de werkzaamheden gaan veel verder dan het opdoen van wat praktijkervaring. Er is hier dan ook sprake van een startersfunctie die in het bedrijfsleven varieert van enkele maanden tot enkele jaren. Overheidsinstellingen gaan meestal uit van een periode van twee jaar. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de jonge talenten worden klaargestoomd voor een functie als manager of beleidsmedewerker.
Toekomstperspectief
Voor zowel bedrijf of instelling als de starter biedt deze constructie een interessant toekomstperspectief. De werkgever kan ‘ruiken’ aan de nieuwe medewerker en bekijken of het talent ook daadwerkelijk tot ontplooiing komt. De jonge professional kan daarnaast ‘ruiken’ aan de nieuwe werkomgeving. Vaak wordt hij ingezet op verschillende afdelingen, waardoor hij een brede kijk ontwikkelt. Voor werkgevers is het bovendien een prima mogelijkheid om te zien in welke richting de newbie zich het best ontwikkelt. Naast het uitvoeren van werkzaamheden volgt hij een aantal doelgerichte kennis- en vaardigheidstrainingen. Dit kan zowel intern als extern plaatsvinden en gebeurt onder begeleiding van een medewerker of een coach van buitenaf.
Wat zijn de voordelen van een traineeship?
Voor net afgestudeerde talenten biedt deze manier van werken en leren tal van voordelen. Laten we een aantal van deze voordelen nog eens kort op een rijtje zetten:
- Verschillende projecten: Trainees mogen vaak verschillende projecten uitvoeren op verschillende afdelingen binnen een organisatie. Het talent kan zich zo op meerdere terreinen ontwikkelen. Terwijl een organisatie kan zien waarin iemand het beste is.
- Persoonlijke ontwikkeling: organisaties investeren geld en tijd jonge talenten met als doel daarvan in de toekomst optimaal te profiteren. De training is er dan ook op gericht om het beste uit de trainees te halen. Met een begeleider wordt gekeken hoe de sterke punten zich verder kunnen ontwikkelen.
- Samenwerken met andere trainees: vooral wanneer trainees verschillende opleidingen hebben gevolgd, biedt dit mogelijkheden om van elkaar te leren.
- In het vizier van het (top-)management: De prestaties en ontwikkeling van de diverse trainees worden nauwlettend in de gaten gehouden.
Uitgebreide selectieprocedure traineeship
Het mag duidelijk zijn dat bedrijven en instellingen niet over een nacht ijs gaan wanneer zij geld en tijd gaan investeren in nog maar net afgestudeerde talenten. Na een eerste selectie op basis van de sollicitatiebrieven, volgen er meestal verschillende gespreksronden. Ook kunnen de kandidaten worden onderworpen aan een assesment, een test die meer inzicht moet geven in de vaardigheden en kwaliteiten. Vaak worden hier ook praktijksituaties nagebootst. Hoe gaat iemand om met een lastige situatie? Waaruit blijkt de leidinggevende kwaliteit? Hoe functioneert iemand in teamverband? Tijdens de sollicitatieprocedure worden de kandidaten tenslotte meestal ook gevraagd om een persoonlijke presentatie te houden. Uiteindelijk zal een kleine groep kandidaten overblijven die voor de job in aanmerking komen.
Hoe kom je als trainee door de selectie?
- Wie voor een dergelijke job in aanmerking wil komen, moet zich goed voorbereiden en zorgen dat hij of zij zich uitstekend presenteert.
- Belangrijk is dat de starter een helder beeld heeft van de organisatie waar hij solliciteert. De kandidaat doet er goed gaan om uit de verzamelde informatie een aantal vragen te filteren. Dat wordt over het algemeen goed gewaardeerd.
- Interesse tonen in de interviewer/gesprekspartner is ook van belang. Dat kan bijvoorbeeld door te vragen naar zijn persoonlijke ervaringen en drijfveren.
- Jezelf zijn, doet het ook altijd goed. Laten zien wie je bent, weten wat je drijfveren zijn, wordt zeer op prijs gesteld. Organisaties zijn er tenslotte bij gebaat om te weten welke persoon zij in huis halen.
- Eerlijkheid is een belangrijk wapen. Elke sollicitant moet zich goed afvragen of hij er zelf van overtuigd is dat zijn capaciteiten overeenkomen met de functie-eisen.
- Eerlijkheid is ook vereist ten opzichte van de eigen motivatie. Daarbij kan bijvoorbeeld het type onderneming en de werksfeer binnen het bedrijf een rol spelen.
- Iemand die eigenlijk een ander soort werkplek, bedrijf of instelling zoekt, zal zichzelf vroeger of later in de vingers snijden.
- Kandidaten doen er goed aan om een sterkte / zwakte analyse te maken. Bewust zijn van je minder sterke kanten en dit goed onder woorden weten te brengen, zal over het algemeen alleen maar worden gewaardeerd.
- Een sollicitant die zijn sterke en zwakke punten kent, weet wat zijn motivatie is en duidelijk op een rij heeft wat zijn capaciteiten zijn, is vervolgens uitstekend in staat om duidelijk te maken waarom hij of zij de beste kandidaat is voor de job.