fbpx

Tips om de werkdruk van onderwijzend personeel te verlagen.

Auteur: Floor Hendriks | Published on: vrijdag 31 januari 2020 | Last updated on: dinsdag 31 mei 2022

hrmforce werkdruk onderwijs

 

De werkdruk in het po en vo onderwijs is hoog. Leraren in Nederland werken langer dan de collega’s in andere Europese landen en staan vaker voor grote klassen met 30+ leerlingen. Om uiting te geven aan hun onvrede, gingen leerkrachten er al de straat voor op en sloten ze de klaslokalen. Onderwijzers en docenten staan continu voor een dilemma. Gezien de hoge druk zou het verstandig zijn om het wat rustiger aan te doen. Echter wie zijn daar de dupe van? De leerlingen in de klas. Dat wil je als leerkracht ten alle tijde voorkomen. Het zou regelrecht ingaan tegen de beroepsethiek. Daarom roei je met de riemen die je hebt en probeer je er het beste van te maken.

 

De regering schiet het onderwijs te hulp

De regering is er zich bewust van dat het po en vo onderwijs onder druk staat. De onderwijssector heeft te maken met het hoogste percentage van 22,1% mensen die burn-out klachten hebben. Er is daarom besloten om extra geld uit te trekken dat kan worden ingezet om de werkdruk te verlagen. Een school met zo’n 225 leerlingen kan in het schooljaar 2019-2020 rekenen op ongeveer €49.000 aan extra financiële middelen. Dit geld kan onder meer worden gebruikt om extra onderwijsondersteunend personeel aan te trekken en te investeren in ICT of digitale leermaterialen. Scholen kunnen het geld naar eigen inzicht besteden. Dit geeft hen de mogelijkheid om de eigen specifieke knelpunten aan te pakken. Meer geld voor het onderwijs is mooi en hard nodig, maar zijn de problemen daarmee verholpen? Wat kunnen leerkrachten zelf doen om met minder stress en meer energie hun onderwijstaken te kunnen uitvoeren?

 

Tips om de werkdruk te verlagen:

 

  • Time management: Een te grote belasting van je werkzaamheden ervaar je wanneer het overzicht ontbreekt. Time management kan daarbij helpen. Maak een goede planning voor de week, een to-do lijstje voor de dag en gebruik de tijd die je hebt effectief. Wanneer jezelf de regie in handen hebt, zorgt dat voor veel minder stress.
  • Prioriteiten: De belangrijkste taak van een docent is om leerlingen iets bij te brengen. Daar ligt dan ook de prioriteit. Je piekmomenten horen dan ook vooral in het klaslokaal thuis. Alle andere zaken komen op een tweede plan. Vergaderingen bijvoorbeeld, ze zijn nodig en nuttig, maar maak ze efficiënt. Stel een limiet aan de vergadertijd. In een half uur kun je net zoveel zaken bespreken dan wanneer je daar drie keer zoveel tijd voor uittrekt.
  • Teamwork: Hoewel leerkrachten meestal alleen voor de klas staan, kun je elkaar als vakgenoten ondersteunen en als een team samenwerken. Los samen de problemen op waar je tegenaan loopt. Voorzie elkaar van advies. Ook kun je als team meer invloed uitoefenen op het schoolplan. Zodat je tijdens het schooljaar dingen doet die je jezelf ook belangrijk vindt en niet alleen omdat ze door de schoolleiding zijn opgelegd.
  • Zelfkennis: Waar krijg jij stress van? Wanneer heb jij hulp van een collega of leidinggevende nodig? Waar raak jij door geïnspireerd, wat motiveert je? Wat zijn jouw competenties en aan welke heb je het meest in de praktijk? Inzicht in deze zaken, zorgen voor meer regie over je eigen werksituatie en hebben een gunstige invloed op stress.

 

Hrmforce helpt onderwijzend personeel meer inzicht te krijgen in hun competenties. Dat kan onder meer door het maken van een competentietest. Ook hebben wij trainingen ontwikkeld op het gebied van medezeggenschap en teamontwikkeling van docenten. Meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interesting article? You can share it here:

Floor Hendriks

Floor heeft een royale ervaring in het adviseren en implementeren van (online) HR instrumenten en diensten. Al meer dan tien jaar specialiseert hij zich in het benutten van online assessments en tools voor talent management uitdagingen in de HR cyclus met als doel de prestaties van medewerkers en organisaties te verhogen.