fbpx

Het meten van de bedrijfscultuur op een effectieve manier – Week 20

Auteur: Floor Hendriks | Published on: donderdag 18 mei 2023 | Last updated on: maandag 22 mei 2023

In de hrmforce update van deze week gaan we in op het onderwerp van organisatiecultuur. Hoe brengen we de cultuur van een organisatie effectief in kaart? Dit is een vraag die we vaak tegenkomen en in deze video willen we vier belangrijke methoden met jullie delen.

  1. De Organisatie Cultuur Scan: Gebaseerd op het gedachtegoed van Hofstede en verder ontwikkeld vanuit het HRM-perspectief. Deze tool vergelijkt de ideale en huidige cultuur van de organisatie en helpt bij het identificeren van interventies die de organisatie naar het gewenste cultuurniveau leiden.
  2. Pulse Survey Tool: Deze tool, vaak gebruikt voor medewerkerstevredenheid, kan worden aangepast om specifieke vragen over de organisatiecultuur te stellen. Met een database van duizenden vragen, kan deze tool regelmatig worden ingezet om de organisatiecultuur te meten.
  3. Value Drives Vragenlijst: Deze tool is gebaseerd op de theorie van Profile Dynamics en onderzoekt wat iemand zelf belangrijk vindt in een organisatie. Het meet ook de waarden die binnen de organisatie worden gehanteerd en hoe men denkt dat de organisatie zou moeten veranderen.
  4. Teamanalyse: Hoewel deze tool niet specifiek over de organisatiecultuur gaat, geeft het wel inzicht in de cultuur binnen teams. Door de gecombineerde teamoverzichten kan een algemeen beeld van de organisatiecultuur worden gevormd.

Of je nu de Organisatie Cultuur Scan, de Pulse Survey Tool, de Value Drives Vragenlijst of de Teamanalyse gebruikt, het is essentieel om een diepgaand inzicht in je organisatiecultuur te krijgen. Bekijk onderstaande video voor meer informatie over deze vier methoden voor het in kaart brengen van organisatiecultuur.

Mocht je naar aanleiding van de video nog vragen hebben, neem dan vooral contact op met onze servicedesk.

Bekijk voor meer video’s het hrmforce YouTube kanaal.

Floor Hendriks

Floor heeft een royale ervaring in het adviseren en implementeren van (online) HR instrumenten en diensten. Al meer dan tien jaar specialiseert hij zich in het benutten van online assessments en tools voor talent management uitdagingen in de HR cyclus met als doel de prestaties van medewerkers en organisaties te verhogen.